Alternatieve routes

Enkele jaren geleden, bereikten de organisatie berichten van wandelaars die de aanloop door de heuvelrug te zwaar vonden. Om aan de wensen van die wandelaars tegemoet te komen, worden naast de gebruikelijke routes, alternatieve routes uitgezet. Alle routes blijven dus gehandhaafd, maar daarnaast kan gekozen worden voor routes met een vlakke aanloop. Dat zijn de in het menu onder "De Afstanden" genoemde afstanden 10A t/m 50A.


Het heuvelruggedeelte in het begin van deze afstanden wordt vervangen door een vlak gedeelte in de wereldberoemde Ooijpolder (via het rustige dorpje Wercheren) aan het einde van de tocht. De Ooijpolder stond in het verleden jarenlang in de belangstelling door een voorgenomen, maar gelukkig niet uitgevoerde Waalbochtafsnijding.
In totaal kan de wandelaar nu kiezen uit 14 afstanden. De wandelaars hebben het niet gemakkelijk gekregen. De keuze is moeilijk. Tellingen hebben uitgewezen dat, nadat de alternatieve routekeuze mogelijk was, 46 % van de wandelaars voor deze heeft gekozen.