Wandelen in unieke omgeving

De Grenslandtocht start in het clublokaal van voetbalvereniging BVC in Beek-Groesbeek en ligt in het groen in de directe omgeving van het Wylerbergmeer. Direct na de start maakt de wandelaar kennis met het project 'Water werkt". Beek staat bekend (blijkt ook uit de naam) om zijn vele beekjes die uit de heuvelrug stromen. In vorige eeuwen werd het water van deze beekjes gebruikt door de vele wasserijen die Beek toen rijk was. Nadat het aantal wasserijen drastisch teruggelopen was, werden in de jaren 50 van de vorige eeuw al deze beekjes naar de riolering geleid. Enige jaren geleden haalde men, met behulp van Europese steun, de beekjes uit de riolering en het water stroomt nu weer door enkele straten in Beek.


Alle afstanden vervolgen hun weg over de heuvelrug . De lopers kunnen in dit gedeelte van de tocht geregeld genieten van mooie vergezichten. Wat te denken van het gebied dat door romantische dichters in de 19e eeuw de "Elyzeese Velden"werd genoemd? In dit gebied passeert men in het kastanjedal de dikste boom van Nederland, de Kabouterboom . Deze boom is ook opgenomen in de inmiddels in heel ons land bekende Kabouterroute (een wandelroute voor jeugdigen met hun ouders).
In 2007 werd Beek-Ubbergen door "Entente Florale", de Nationale Groencompetitie 2007, uitgeroepen tot "Groenste dorp van Nederland".
Honderden wandelaars hebben in de loop der jaren de in de route opgenomen grenspaal, het logo van de organiserende wandelsportverenging, gefotografeerd. Deze paal heeft in de vorige eeuw op een tentoonstelling in Hannover (D) gestaan. Met zijn opschrift "Laat vriendschap heelen wat grenzen deelen" paste hij precies in het motto van genoemde tentoonstelling met de titel "Wederzijdse Vriendschap".
Na het doorlopen van het dal van de Filosofenbeek, gaan de lopers van de langere afstanden Duitsland in. In het Duitse grensplaatsje Kranenburg trekken ze door de "Kranenburger Bruch" , een voormalig moerasgebied dat na aanpassingen in een natuurgebied is veranderd. Door dit gebied zijn leerpaden aangelegd waarlangs informatie-borden staan met wetenswaardigheden over de aangrenzende natuur. Men kan er plaatselijk nog genieten van intense stilte .
Duitsland wordt verlaten via enkele typisch Duitse dorpen. Het laatste is Zyfflich. Bekend is deze plaats door de ieder jaar weer terugkerende ooievaars. Het ooievaarsnest is een aandachtspunt in de wandelroute. Richting Beek zien de wandelaars in de verte de Beekse heuvelrug met het prachtige groen. Hierna naderen we het in dit groen gelegen eindpunt van alle routes nabij het Wylerbergmeer .